• Igor Dodon promite relansarea exporturilor în Federația Rusă, iar Maia Sandu pledează pentru eliminarea corupției și atragerea investițiilor

 • 8.11.2016254
 • Candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de Președinte al R. Moldova, Igor Dodon, promite că va relansa exporturile moldovenești pe piața rusă. Pe de altă parte, candidata Partidului „Acțiune și Solidaritate” la funcția de șef al statului, Maia Sandu, consideră corupția drept un obstacol în atragerea investițiilor și spune că mizează pe susținerea organizațiilor financiare internaționale în implementarea reformelor în R. Moldova.

  În cadrul dezbaterii electorale din 7 noiembrie de la postul public de televiziune „Moldova 1”, organizată de IDIS „Viitorul”, Agenda Națională de Business, în colaborare cu IPNA „Teleradio-Moldova”, cei doi candidați și-au expus viziunile privind dezvoltarea economică a R. Moldova. Totodată, Maia Sandu și Igor Dodon au răspuns la întrebările antreprenorilor din R. Moldova, expuse în cadrul unor mese rotunde organizate anterior la Bălți, Edineț, Comrat, Cahul și Chișinău.

  „Noi cu Dvs. merităm să trăim mai bine, pentru că noi suntem oameni onești, care muncim din greu. Ca să trăim mai bine, avem nevoie de o economie puternică, care înseamnă locuri de muncă, salarii mai mari, pensii mai mari. Ca să avem o economie puternică, trebuie mai întâi să luptăm împotriva corupției. Oponentul meu de aici ne-a demonstrat deja ce fel de economie poate sa construiască. Noi cu toții resimțim rezultatele economiei pe care a construit-o dânsul. Mai mult decât atât, ați văzut că toți corupții au făcut front comun ca să nu ajungem noi să-i scoatem de la putere și să ne construim societatea pe care o merităm”, a declarat Maia Sandu în cadrul dezbaterii electorale televizate.

  „Cum trăiți astăzi? Mai bine sau mai rău, comparativ cu cinci-șase-șapte ani în urmă? Haideți să o spunem sincer, majoritatea: pensionari, agricultori, profesori, tineret – trăiesc mult mai slab, mult mai rău. Și vina o poartă guvernarea din ultimii șapte ani. Noi venim cu un program foarte clar economic, detaliat, ce vrem să facem în următorii ani. Consider că miliardul care a fost furat de cei care au fost la guvernare, inclusiv cu participarea oponentei mele politice, trebuie să-l întoarcă nu populația, dar hoții. Consider că avem nevoie de relații bune și cu UE, și cu Federația Rusă. Vă asigur că sunt unicul președinte care poate face acest lucru”, a afirmat candidatul Igor Dodon.

  Cel mai puternic instrument împotriva sărăciei este, în opinia Maiei Sandu, crearea locurilor de muncă, reformarea sistemului de pensii, dar și al educației care să ofere forța de muncă necesară pe piața muncii. Totodată, candidata PAS este de părere că meritocrația este necesară atât în școală, facultate, cât și la angajările în instituțiile de stat. Maia Sandu l-a învinuit pe Igor Dodon că ar fi autorul și beneficiarul mai multor scheme de corupție și monopoluri din economie, care au fost preluate ulterior de cei de la guvernare.

  Socialistul Igor Dodon a spus că pledează pentru excluderea imunității judecătorilor și pentru anularea examenelor de Bacalaureat.

  „Prima vizită în calitate de președinte va fi în Federația Rusă, iar scopul - deschiderea pieței ruse. Suntem invadați de importuri din Ucraina, UE, Turcia. Voi face tot posibilul ca piața autohtonă să fie protejată. Vă promit că voi reuși să deschid piața din Federația Rusă”, a spus Igor Dodon, afirmând că semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană acum doi ani „nu a adus beneficii” R. Moldova.

  Cum au răspuns candidații la întrebările reprezentanților mediului de afaceri prezenți în studioul de la „Moldova 1”, aflați aici: https://www.privesc.eu/Arhiva/70958/Dezbateri-electorale-intre-Igor-Dodon-si-Maia-Sandu--Retransmisiune-Moldova1.

   

  Pentru detalii, contactați Coordonatorul Relații Publice al IDIS/ANB, Raisa Hadei, la numărul de telefon 069350994 sau la adresa de mail office@viitorul.org.