• Buletin informativ Nr 90, februarie 2017

 • 92
 • I. Noutăţi relevante pentru implementarea Agendei Naţionale

  1.1. Ministerul Economiei a elaborat și supus consultărilor publice proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător.

  1.2. La data de 22 februarie 2017 s-a desfășurat ședința Consiliului Economic al Prim-Ministrului, pe tema indicatorului Doing Business “Protecting minority investors / Protejarea investitorilor minoritari”. Potrivit clasamentului Doing Business, poziția Moldovei la acest indicator s-a înrăutățit 2 poziție (de pe locul 40 pe locul 42).

  1.3. R. Moldova se află pe locul 32 în clasamentul DOING BUSINESS la capitolul: ,,OBȚINEREA CREDITELOR”. Consiliul Economic, caută soluții pentru îmbunătățirea acestui indicator.

  1.4. A intrat în vigoare Acordul OMC privind facilitarea comerțului. Moldova este unul dintre cele 84 de state care a ratificat Acordul.

  II. Alte noutăți de interes pentru mediul de afaceri

  2.1. La data de 17 februarie 2017 a avut loc ședința Consiliului Economic al  Prim-Ministrului, Grupul de lucru 5 „Îmbunătățirea poziției Moldovei în clasamentele economice internaționale”, pe tema indicatorului Doing Business “Registering Property / Înregistrarea bunurilor impbile”. Potrivit clasamentului Doing Business, poziția Moldovei la acest indicator s-a înrăutățit 1 poziție (de pe locul 20 pe locul 21).

  2.2. Vineri, pe data de 3 Februarie, a fost organizată ședința pe tema indicatorului Doing Business “Getting Electricity / Conectarea la electricitate”.

  2.3. A fost publicat raportul anual al consiliului economic pe lângă primministru

  2.4. Comisia Europeană a ONU pentru Europa a prezentat la Chișinău Proiectul Raportului Privind Eliminarea Barierelor.

  2.5. Consiliul Economic prezintă o platforma eficientă pentru menținerea unui dialog productive al Statului cu Mediul de Afaceri. Declarația a fost făcută de Președintele Comisiei Parlamentare și Finanțare.

 • Documente